Thuis winkel
Image default
Rechten

Scheiding aanvragen

Zijn jullie er uit en willen jullie een scheiding aanvragen? Een scheiding aanvragen kan middels een gezamenlijk of eenzijdig verzoek.  De voorkeur heeft het logischerwijs dat jullie er samen uit komen en de afspraken gezamenlijk vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Afspraken omtrent de kinderen dienen te worden vastgelegd in een ouderschapsplan, wat dan samen met het echtscheidingsconvenant door de advocaat scheiding zal worden ingediend worden bij de rechtbank. Naast een gezamenlijk verzoek tot scheiden, is het ook mogelijk om eenzijdig een echtscheiding aan te vragen. Hiervoor heb je een scheidingsadvocaat nodig die het eenzijdige verzoek tot scheiden indient bij de rechtbank. De partner wordt hiervan op de hoogte gesteld en zal een eigen echtscheidingsadvocaat inschakelen om zijn of haar belangen te laten vertegenwoordigen. Een echtscheidingsprocedure levert vaak een hoop vraagstukken op, die zonder juridische kennis vaak moeilijk te beantwoorden zijn. Wil je dan ook een scheiding aanvragen? Laat je informeren door een deskundige advocaat. De advocaat zal het proces inzichtelijk maken en je/jullie informeren over de te nemen stappen.

Echtscheiding aanvragen? Zorg dat jullie de scheiding in goed overleg afwikkelen!

De voordelen van een scheiding die in goed overleg verloopt zijn legio. De belangrijkste voordelen zijn: scheelt een hoop kosten, geeft rust, fijn voor de kinderen en zorgt dat jullie alles na de echtscheiding tevreden zijn over de afwikkeling van het huwelijk. Logischerwijs heeft dit natuurlijk ten allen tijde de voorkeur, maar in de praktijk kan een scheiding aanvragen voor problemen zorgen en zelfs leiden tot een vechtscheiding. Zo kan het voorkomen dat jullie niet uitkomen over het verdelen van de boedel of vraagstukken omtrent de kinderen. Het inschakelen van een mediator of scheidingsadvocaat kan dan de oplossing zijn om de laatste plooien glad te strijken. Met een objectieve blik zal de mediator/advocaat het echtscheidingsconvenant vormgeven. Helpt zelfs dit niet rest er niks anders dan ieder een eigen advocaat te nemen. De echtscheidingsadvocaten nemen dan de onderhandelingen over, waardoor je geen of weinig contact meer zal hebben met je ex-partner. Probeer dus bij een echtscheiding aanvragen om er samen op goede voet uit te komen.

Wanneer is de echtscheiding definitief?

Het verzoek tot scheiding wordt middels een echtscheidingsverzoek ingediend bij de rechtbank. De rechter zal vervolgens het convenant en eventuele ouderschapsplan beoordelen en bekrachtigen. Vervolgens wordt deze gerechtelijke uitspraak kenbaar gemaakt aan de scheidingsadvocaat. De advocaat zal dan de uitspraak inschrijven bij de huwelijksgoederenregister van de burgerlijke stand. Dit hoef je dus niet zelf te doen. Als de scheiding is opgenomen in het huwelijksgoederenregister is deze definitief. Vraag omtrent een scheiding aanvragen? Schroom niet om tijdig een scheidingsadvocaat te benaderen om je vragen aan voor te leggen.