Thuis winkel
Image default
Rechten

ISO 22000, weet jij wat het is?

Weet jij waar ISO voor staat?  ISO staat voor International Organization for Standardization. Het is een onafhankelijke, niet-gouvernementele organisatie die is samengesteld uit vertegenwoordigers van verschillende nationale normalisatie-organisaties. De ISO 22000-standaard is in 2016 uitgebracht en is de nieuwste internationale standaard voor kwaliteitsmanagementsystemen. Het specificeert de vereisten voor een kwaliteitsmanagementsysteem waarbij een organisatie moet aantonen dat het in staat is om consequent producten en diensten te leveren die voldoen aan de eisen van de klant en de toepasselijke regelgeving, de organisatiedoelstellingen te behalen en de prestaties in de loop van de tijd te verbeteren. Meer over ISO 22200 lees je in dit blog!

De voordelen van de certificering

ISO 220000 is een nieuwe norm voor kwaliteitsmanagement die is ontworpen om organisaties te helpen bij het implementeren van kwaliteitsmanagementsystemen. Het biedt organisaties een raamwerk om hun processen, mensen en technologieën op elkaar af te stemmen.

 

De voordelen van de certificering zijn:

 

  • Verbeterde klanttevredenheid en loyaliteit 
  • Verbeterde operationele prestaties 
  • Minder productdefecten en garantieclaims
  • Nieuwe marktkansen

 

Enkele van de belangrijkste voordelen zijn dat bedrijven hun klanten gecertificeerde kwaliteitsproducten en -diensten kunnen bieden, wat kan leiden tot merkloyaliteit. ISO 220000-certificering helpt ook de operationele efficiëntie te verbeteren en helpt productdefecten en garantieclaims te verminderen.

 

De vereisten van ISO 22000

ISO 22000 is gemaakt om organisaties te helpen bij het implementeren van de noodzakelijke vereisten. Om de certificering te krijgen, moet een organisatie een geschikt kwaliteitsmanagementsysteem hebben. Het moet ook kunnen aantonen dat het een systematische aanpak heeft voor het beheer van zijn producten en diensten en in staat is om risico’s te beheersen. Hieronder volgen de minimumvereisten voor het behalen van certificering: Er is een kwaliteitsmanagementsysteem aanwezig. Dit omvat de goedkeuring van een geschikte productstandaard en een continu verbeteringsproces. Het omvat ook het hebben van mechanismen om risico’s te beoordelen, zoals een plan voor incidentbeheer en een plan voor corrigerende maatregelen. Een systematische aanpak voor het beheer van producten en diensten, inclusief procedures.

 

https://rdmg.nl/normen/iso-22000/