Je koffiemachine ontkalken

Hoe weet je dat je je koffiemachine moet ontkalken? Er zijn vier tekenen om op te letten; het apparaat maakt meer geluid tijdens het koffiezetten, het duurt langer, de laatste keer ontkalken is meer dan 2 maanden geleden of er is meer dan veertig keer koffiegezet. Natuurlijk zijn er weinig mensen die om elke veertig koppen koffie de machine ontkalken. Toch is het wel belangrijk om te onthouden dat er in kalkaanslag snel bacteriën nestelen. Een echte red flag is dat er stukjes kalk meekomen in je koffie. Dan kan je ervan uitgaan dat er zich veel kalkaanslag heeft opgehoopt. Om zo lang mogelijk van een lekker kopje koffie te kunnen genieten ontkalk je de koffiemachine dus af en toe.

Het reinigen

Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken met ieder zijn eigen voor en nadelen. De kwalitatief beste optie is om te kiezen voor een merkeigen ontkalkingsmiddel van bijvoorbeeld uw Senseo apparaat, dit om de delicate Senseo onderdelen heel te houden. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan van bijna 5 euro per keer. Veelal zijn deze ontkalkingsmiddelen ervoor gemaakt om de pakkingen en rubbers in het apparaat te ontzien. Gebruik van deze middelen verlengt dus ook de levensduur van je apparaat. Er zijn ook goedkopere en net zo veilige oplossingen te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens in uw keukenkastje. Als u daar een fles geparfumeerde schoonmaakazijn heeft staan kunt u deze ook gebruiken. Om te beginnen vul je het volledige waterreservoir van uw koffieapparaat en doe hier een scheut azijn in, circa 50ml is genoeg. Voor je begint is het verstandig een opvangbak klaar te hebben staan. Spoel het volledige reservoir door het koffieapparaat. Hierdoor komt het grootste gedeelte van de kalk los. Vervolgens dien je nog minimaal 3 volle reservoirs met water door het apparaat te spoelen. Dan is de machine wederom schoon van kalk en azijn. Het nadeel van azijn is dat de garantie kan vervallen als de rubbers en pakkingen geërodeerd zijn. Dit kan gebeuren als er een te sterke oplossing gebruikt wordt om het apparaat te reinigen. Ook kost het reinigen met azijn vaak wat meer moeite omdat je meer dient te spoelen. Mocht uw koffiemachine verontreinigd zijn door bacteriën of schimmels dan is het verstandig om er een reinigingsmiddel bij te gebruiken. Naast kalk kan er namelijk ook een afzetting van koffie resten ontstaan in het apparaat. Deze afzettingen, en de daarin levende bacteriën, verdwijnen namelijk niet met een ontkalkingsmiddel. Wederom bestaat hier eenzelfde afweging tussen merk en oplossingen uit eigen keuken.