Thuis winkel
Image default
Bedrijven

Digitaal ondertekenen

Je ziet de digitale handtekening vandaag de dag eigenlijk overal weer terugkomen. Het is een manier om de correctheid van digitale informatie te bevestigen. Het is te vergelijken met de handgeschreven handtekening onder papieren documenten. De digitale handtekening bestaat uit digitale gegevens die gekoppeld zijn aan een digitaal document. Je hebt hierin drie verschillende varianten: de normale elektronische handtekening, de geavanceerde digitale handtekening en de gekwalificeerde digitale handtekening. De normale digitale handtekening is gekoppeld aan digitale gegevens zoals bijvoorbeeld een e-mail of een document. Deze wordt in zo’n geval gebruikt voor het bevestigen van de identiteit van de zender. Wanneer je de geavanceerde digitale handtekening gebruikt kun je documenten over het internet verzenden voor ondertekening. Hier is een unieke code verbonden aan het document die aantoont van waar het afkomstig is. Hierdoor ligt de veiligheid hoger en daarom wordt deze als betrouwbaar en als rechtsgeldig beschouwd. De gekwalificeerde elektronische handtekening is een handtekening die verbonden is aan gekwalificeerd document. Dit wil zeggen dat er een digitaal bestand toegevoegd is aan het oorspronkelijke document. Dit is een rechtsgeldig bestand.

 

Een digitale handtekening bestaat over het algemeen uit twee soorten algoritmen. Je hebt er een om de identiteit te bevestigen van de persoon die de informatie ondertekent en de ander is om te bevestigen dat de informatie niet door derden is aangepast. De combinatie van deze twee vormen dan de digitale handtekening. Wat vergelijkbaar is aan papieren documenten is dat de digitale handtekening geen honderd procent garantie op veiligheid geeft. Net zoals op papier kan je ook de digitale handtekening vervalsen. Het is dus niet altijd honderd procent betrouwbaar. Het kan zijn dat een derde de sleutel heeft bemachtigd. De certificaten daarachter kunnen ongeldig zijn of het vercijferingssysteem kan gebroken zijn.

 

De meest voorkomende versie van de digitale handtekening is de geavanceerde digitale handtekening. Je kunt op deze manier bijvoorbeeld je belastingaangifte ondertekenen. Ook scholen en universiteiten maken er vaak gebruik van om hun studenten gegevens te laten bevestigen. Sommige werkgevers laten hun werknemers ook de urenregistratie al zo ondertekenen.

 

https://www.mysolution.nl/nl-NL/Home