Thuis winkel
Image default
Huishoudelijk

Een perfecte slaapkamer begint bij een goed dekbed!

Wat is een goed dekbed?

Als je een fijne nachtrust belangrijk vindt, is een goed dekbed natuurlijk van essentieel belang! Iets wat comfortabel, fijn en zacht aanvoelt. Daarnaast is het gewicht van een dekbed ook belangrijk. Want de ene slaapt beter onder een verzwaringsdeken dan de ander. Oftewel, kies een dekbed dat past bij jouw slaapgedrag.

Welke soorten dekbedden zijn er?

De meest voorkomende dekbedden hebben vijf soorten vullingen: katoen, wol, dons, bamboe of synthetische vezels. Ook kan je dekbedden onderscheiden in seizoenen: winterdekbedden, zomerdekbedden en Four-Seasons dekbedden. Denk er wel aan dat als je er even geen gebruik van maakt een seizoenendekbed netjes wordt opgeruimd. Dit kan al heel handig met een onderbedbox, zodat er geen stof bij kan komen. Hierdoor ziet je slaapkamer er ook nog netjes en georganiseerd uit!

Waar moet je opletten bij het kopen van een dekbed?

Er zijn veel soorten dekbedden. Naast dat je jouw eigen voorkeuren hebt, is het ook handig om met jouw eigen omstandigheden rekening te houden. Als je bijvoorbeeld veel transpireert tijdens het slapen, is een wollen vulling erg prettig! Wol reguleert de vocht namelijk bijzonder goed. Vind je het erg prettig om onder een minder zwaar deken te slapen, is een dons dekbed een goed uitgangspunt. Dons is namelijk licht van gewicht.

Kan is mijn dekbed wassen?

Slapen onder een fris en schoon dekbed is natuurlijk wel prettig. Dus is het wel mogelijk? Dat hangt eigenlijk af van je wasmachine. Het is altijd mogelijk om het naar de stomerij te brengen, want zij hebben de juiste wasmachines hiervoor. Daarnaast hangt het ook af van de vulling van het dekbed. Hierbij wordt het afgeraden om zelf een wollen dekbed te wassen, omdat het kan krimpen. Ook wordt het afgeraden een donzen dekbed te wassen. Als je dit toch gaat doen, koop dan wasmiddelen die hier speciaal voor zijn gemaakt.