Thuis winkel
Image default
Bedrijven

Wat is het verschil tussen noppenschuim en akoestische panelen?

Heb je ooit gehoord van noppenschuim of akoestische panelen? Waarschijnlijk wel, maar weet je ook wat precies het verschil is? In deze blog gaan we eens kijken naar de overeenkomsten en verschillen tussen beide. Lees mee als je meer wilt weten over deze twee geluidsisolatie-opties.

Noppenschuim

Noppenschuim is een speciaal luchtkussenfolie dat veel gebruikt wordt voor isolatie. Het biedt een goede thermische isolatiewaarde en houdt ook geluid goed tegen. Door noppenschuim aan te brengen op muren, plafonds en ramen, kan de geluidsintensiteit in een ruimte gemakkelijk worden verminderd. Noppenschuim is relatief betaalbaar en gemakkelijk te installeren. Bovendien is er een breed scala aan opties beschikbaar in verschillende maten, diktes, kleuren en patroonontwerpen, waardoor er altijd iets te vinden is dat bij de stijl van je woning past.

Akoestische panelen

Akoestische panelen zijn speciale panelen die speciaal zijn ontworpen om geluid te absorberen. Ze worden vaak gebruikt in muziekstudio’s om akoestische problemen op te lossen zoals echo’s, galm of andere storing overdrachten. Akoestische panelen zijn gemaakt van materiaal dat geluid absorbeert door het materiaal en omgekeerd terugkaatst naar de bron van het geluid. Daardoor werkt het als een soort filter dat reflecties uitschakelt en galm vermindert in ruimtes met hoge frequenties of meervoudige sprekers. Omdat akoestische panelen vaak duurder zijn dan noppenschuim, worden ze vaak alleen toegepast op locaties waar hun extra prestaties nodig zijn, zoals in studio’s of thuisbioscopen.

Conclusie

Noppenschuim en akoestische panelen zijn twee populaire manieren om geluid binnenshuis te dempen. Hoewel ze allebei effectief zijn bij het verminderen van echo’s of galm in ruimtes met hoge frequenties of meervoudige sprekers, kunnen ze ook beide op hun eigen manier nuttig zijn voor andere doeleinden. Zoals hierboven besproken; Noppenschuim is ideaal voor thermische isolatie en voor het verminderen van geluiden tot wel 10 dB (decibel), terwijl akoestische panelen perfect passend zijn voor professionele toepassing zoals studio’s of thuisbioscopen waarin extreem hoge prestaties moeten worden bereikt. Welk item je ook kiest; beide opties helpen je om storing overdrachten uit te schakelen!