Thuis winkel
Image default
Bedrijven

Waar kun je goed haardhout aan herkennen?

Veel mensen schaffen de laatste tijd een houtkachel aan. Sommige mensen gebruiken deze voor buiten om er bijvoorbeeld een pizzaoven mee te maken. Anderen gebruiken deze voor binnen omdat ze het gezellig uit vinden zien of om te besparen op energiekosten. Misschien heb je zelf ook recentelijk een houtkachel aangeschaft en ben je nog zoekende naar wat voor haardhout je het beste kunt aanschaffen. Het is altijd goed om van te voren even online op onderzoek uit te gaan naar de mogelijkheden. Woon je in bijvoorbeeld in de omgeving van Nijmegen zoek dan op haardhout Nijmegen voor de beste opties bij jou in de buurt. In onderstaande blog lees je meer over de kenmerken van goed haardhout. 

Droog haardhout

Het belangrijkste waar je op moeten letten bij het kopen van haardhout is of het haardhout niet te nat is. Goed haardhout heeft een vochtpercentage van ongeveer 20%. Als het haardhout erg nat is ontvlamt het namelijk niet goed. Daarnaast ontstaat er bij vochtig haardhout veel rookontwikkeling en dit is niet goed voor de rookafvoer in je kachel. Je kachel kan hierdoor beschadigd raken en hierdoor moet je kachel sneller gerepareerd of zelfs vervangen worden. Dit neemt uiteraard kosten met zich mee die voorkomen hadden kunnen worden. Ga je bijvoorbeeld beuken haardhout kopen, let dan goed op de vochtigheid van het hout. 

Waaraan is goed droog hout te herkennen?

Goed droog haardhout is te herkennen aan een aantal zaken. Goed drooghout heeft aan de punten een donkere kleur en de punten zijn soms gebarsten. Nat hout is vaak op bepaalde plekken groen van kleur. Ook is droog hout lichter in gewicht dan nat hout. Dit komt uiteraard omdat het minder vocht vast houdt.  Een ander verschil is dat droog hout in tegenstelling tot nat hout een hol geluid geeft als je er twee stukken van tegen elkaar slaat. 

Verschillende soorten hout 

Houd er rekening mee dat verschillende soorten hout geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Zo is zacht hout geschikt om een vuur op temperatuur te krijgen maar kan hard hout weer weer beter gebruikt worden als het vuur eenmaal op temperatuur is. Let er ook op dat je nooit afvalhout gebruikt dat is geverfd, geïmpregneerd is of op een andere manier behandeld is. De chemische stoffen die vrij komen bij de verbranding zijn niet goed voor de luchtwegen en niet goed voor het milieu. Deze stoffen kunnen zelfs bij en de mensen in de omgeving gezondheidsschade aanbrengen.