Thuis winkel
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe kies je een passende kinderopvang voor jouw kind

Bijna elke ouder krijgt er uiteindelijk mee te maken: het begint drukker te worden, je kind vraagt veel aandacht en je werk ook. Geen van beide kan je nu optimaal uitvoeren. Het wordt tijd om een kinderopvang te vinden, maar hoe vind je een passende kinderopvang voor jouw kind? Hier volgen wat tips. 

Onder twee jaar

Het is eigenlijk beter als je kind de eerste twee jaar thuis is. Zo zijn ze fulltime bij hun familielid. Dit is ook onderbouwd door onderzoek. Soms is het natuurlijk niet mogelijk om fulltime bij je kind te zijn, maar dat is natuurlijk geen probleem, want hier komt de kinderopvang in het spel. 

Kinderopvang voor kinderen onder de twee jaar

Een kleinschalige opvang kan heel erg voordelig zijn. Een gastouder is nog beter. Die kunnen namelijk een verlenging worden van het gezin. Als er geen gastouder in de buurt is, zoek dan voor een kinderopvang in Rotterdam die maar een of twee groepen heeft. Voor een klein kind is meer groepen niet gewenst. Het probleem met een grote opvang is dat er te veel volwassenen zijn. Er komen dan veel wisselingen voor en dit is niet goed voor het hechtingsproces. Dit is vooral niet goed voor een baby. Het is beter als die een secundair hechtingsfiguur heeft. Deze wisselingen heb je dus minder vaak bij een kleine groep. Het is handig als je voor de zekerheid vraagt hoelang de leidsters al op een bepaalde groep staan.

Kinderopvang voor kinderen boven de twee jaar

Voor kinderen boven de twee jaar zijn grotere groepen niet heel erg. Hierbij gaat het meer om hoe de groepen zijn ingedeeld. Maar ook voor deze groep is een gastouder beter. Wel is het dat een beetje drukte leuk kan zijn voor deze groep kinderen, want speelmaatjes worden nu belangrijker. Een punt van aandacht is de hoeveelheid georganiseerde activiteiten. Georganiseerde activiteiten zijn natuurlijk leuk, maar de dag hoeft er niet helemaal mee gevuld te zijn.