Thuis winkel
Image default
Bedrijven

Wanneer is het nodig om mijn groepenkast te vervangen

Een groepenkast is het hart van uw huis. Alle elektra werkt erop en daarom is het belangrijk dat de groepenkast aan alle eisen voldoet. In een aantal gevallen is het nodig om uw groepenkast te laten vervangen. Vaak gebeurt dit wanneer u uw woning moderniseert, denk aan een verbouwing. Toch zijn er nog een aantal gevallen waarbij uw groepenkast vervangen of uitgebreid dient te worden.

Een oude groepenkast

Veel oude huizen hebben nog een stoppenkast. Deze zijn wel voldoende beschermd maar toch raden wij aan dat u uw stoppenkast vervangt door een moderne groepenkast. Zo bevorder je de veiligheid, beschikbaarheid en het gebruiksgemak van de installatie.

Uitbreiden of vervanging van de groepenkast

Bent u van plan uw groepen uit te breiden? Vaak moet dan de hele groepenkast vervangen worden. Deze moet tegenwoordig voorzien zijn van een hoofdschakelaar en minimaal 2 aardlekschakelaars. In veel oude groepenkasten is dit nog niet het geval. Daarnaast mogen er 4 eindgroepen achter één aardlekschakelaar worden gemonteerd. Als u dus meer dan 8 groepen wilt heeft u meer aardlekschakelaars nodig en dan moet de gehele groepenkast worden vervangen.

Meer stopcontacten laten plaatsen

Ook het aantal stopcontacten dat u in uw huis wilt laten plaatsen is van invloed op de groepenkast. Het kan zo zijn dat u door de extra stopcontacten ook extra groepen moet laten plaatsen omdat er anders te veel apparaten aangesloten zijn op één groep. Dit kan stroomstoring veroorzaken,

Nieuwe grootverbruikers

Bent u van plan nieuwe grootverbruikers aan te schaffen zoals een inductiekookplaat, zonnepanelen of een laadpaal voor uw elektrische auto, dan moeten de groepen ook uitgebreid worden of zelfs een aparte kookgroep aangelegd worden. Vaan moet een verouderde groepenkast dan ook vervangen worden of zelfs omgezet worden van een 1-fase groepenkast naar een 3-fase groepenkast.