Thuis winkel
Image default
Particuliere dienstverlening

Wat kost archeologisch onderzoek

Wanneer u in Nederland een stuk grond wil bebouwen, kan het zijn dat u tegen een aantal zaken aanloopt. Allereerst zal u namelijk toestemming moeten hebben van de gemeente om op die plek te kunnen bouwen wat u wilt bouwen, maar daarnaast kan het ook zijn dat er eerst een onderzoek uitgevoerd moet worden of er op die plek geen archeologische vondsten gedaan kunnen worden. Overal in de grond liggen deze namelijk nog en het is belangrijk dat deze uit de grond gehaald worden. In deze blog gaan we u daarom laten zien wat een archeologisch onderzoek precies inhoudt. Daarnaast vertellen we u wat u het beste kunt doen wanneer u van de gemeente hoort dat u een onderzoek moet laten uitvoeren en waarom er in sommige gevallen geen onderzoek plaats hoeft te vinden. Mocht u meer informatie zoeken dan kunt u altijd een kijkje nemen op onze site. Via Transect vindt u meer informatie over de verschillende werkzaamheden die wij uitvoeren. Ook kunt u via de site gegevens vinden om contact met ons op te nemen.

 

Belang archeologisch onderzoek

Bij het onderzoek is het, het doel om te kijken of er in de grond archeologische resten zijn. Er zijn al tal generaties voor ons geweest die geleefd hebben en om de geschiedenis beter te begrijpen is het natuurlijk handig om alles wat in de grond licht qua archeologische resten te vinden. Toch is het niet makkelijk om dit allemaal te vinden. Daarom wordt er onderzoek gedaan op het moment dat er iets staat te gebeuren met een stuk grond. Denk daarbij aan het bouwen van een gebouw. Wanneer er gebouw gaat worden, wordt er natuurlijk ook in de grond gegraven en dat zorgt ervoor dat archeologische vondsten verloren kunnen gaan. Met die reden is het dus ook zo dat er in een plan van aanpak van de gemeente besloten kan worden dat er een onderzoek gedaan moet worden. Toch kan het ook zijn dat de gemeente dit niet nodig vindt. Dat is het geval wanneer er al eens eerder onderzoek op die plek is gedaan en er niets is gevonden. Het kan ook zijn dat dit niet nodig is omdat er gegraven wordt op een diepte waarvan zeker is dat er niets gevonden wordt. Ook dan is het dus niet nodig om een onderzoek uit te laten voeren.

 

Kosten archeologisch onderzoek

Tijdens een onderzoek wordt er in de grond gezocht naar resten. De kosten archeologisch onderzoek kunnen enorm verschillen. Er wordt dus gezocht naar resten. Wanneer deze gevonden worden, is het aannemelijk dat er archeologische vondsten in de grond gedaan kunnen worden. Wanneer dat niet zo is, is de kans ook klein. Mocht er uit komen dat er resten gevonden zijn dan is de volgende stap in het plan van aanpak ook om een archeologische opgraving uit te laten voeren. Dit onderzoek wordt gedaan door een bedrijf die hierin gespecialiseerd is. Bijvoorbeeld via ons. Mocht u het verzoek krijgen van de gemeente om een onderzoek uit te laten voeren dan kunt u via de bovenstaande gegevens meer informatie vinden over wat wij voor u kunnen uitvoeren. Daarnaast vindt u daar ook meer informatie over hoe u contact met ons kunt opnemen. Wij kunnen dan kijken wat wij voor u kunnen doen voor een onderzoek.

 

 

https://transect.nl/