Thuis winkel
Image default
Bedrijven

Adiabatische koeling

Veel mensen weten niet wat adiabatische koeling betekend. In deze blog zal je erachter komen wat je met een adiabatische koeling kunt doen. Deze luchtkoeling koelt namelijk de nabije lucht door verdamping van water. Hierdoor wordt het ook wel een verdampingskoeling genoemd.

 

Werking

Warme droge lucht wordt door een ventilator aangezogen langs een koelmembraam. De waterpomp en de watertank wat ingebouwd is in het systeem zorgen ervoor dat het koelmembraan van de koeler voortdurend vochtig blijft. De energie die nodig is voor het verdampen van het water op het koelmembraan onttrekt de warmte aan de lucht, waardoor de temperatuur koeler wordt. Makkelijker gezegd; het vocht op het koelmembraan verdampt en het membraan absorbeert de warmte uit de lucht. Dit is voornamelijk een effectief en milieuvriendelijk systeem.

 

Waarom is frisse lucht belangrijk?

Ventileren is de belangrijkste maatregel in huis om de kwaliteit van het binnenklimaat goed te houden. De binnenlucht raakt namelijk vervuild door verschillende oorzaken; uitademen, kaarsen die branden, douchen, schoonmaakmiddelen en huisdieren. Door te ventileren voer je deze vieze lucht af en laat je nieuwe lucht binnenkomen. Ook is ventileren belangrijk om de bacteriën uit je huis te krijgen. Zo kun je ook nog eens minder snel ziek worden.

 

Frisse lucht is ook goed voor je fysieke lichaam en je mentale staat van welzijn. Het effect van frisse lucht is meteen voelbaar, je voelt je namelijk meteen lekkerder. Zuurstof zorgt hier voornamelijk voor.

Veel mensen denken dat na een regenbui de meeste zuurstof in de lucht zit. Dit is echter niet het geval. Het zuurstofgehalte is vrijwel elke dag hetzelfde, 21 procent. Je ervaart na een regenbui een effect waarbij het zuurstofgehalte de ene kant van de medaille is. De luchtdruk is de andere kant van de medaille en samen vormen ze de partiële luchtdruk. Als de bui over is. Trekt het lagedrukgebied weg, stijgt de luchtdruk en dus ook de partiële luchtdruk.

https://duravert-portacool.com/adiabatische-koeling/