Thuis winkel
Image default
Zakelijk

CRM-software voor uw winkel

Ontdek hieronder hoe u als winkeleigenaar een CRM-systeem kunt gebruiken om nieuwe klanten aan te trekken en oude klanten te behouden.

De detailhandel heeft bijzonder zwaar geleden in de nasleep van de Corona-pandemie, die in 2019 begon en sindsdien bij ons is gebleven. Een aantal winkels moest tijdelijk hun deuren en poorten sluiten en moest soms afschuwelijke verkoopverliezen aanvaarden. Sommige van deze winkels en retailers gebruikten de lockdown echter ook als een kans om het digitale tijdperk in te stappen; zij het vaak vanwege het gebrek aan alternatieven. Ze bouwden online aanwezigheid op of adverteerden op gevestigde online marktplaatsen om ondanks de pandemie en al zijn beperkingen verkopen te blijven genereren. Voor velen was de beslissende factor voor succes de IT-infrastructuur waarop ze konden bouwen, waarbij de CRM-software de overheersende rol speelde in relatie tot klanten. Daarom willen we het belang van CRM in de retailcontext nader onder de loep nemen en laten zien hoe winkels kunnen en kunnen profiteren van het gebruik van een CRM-systeem.

Wat kan een CRM-systeem doen?

Het acroniem “CRM” verwijst naar klantrelatiebeheer, dat in dit land ook wel klantrelatiebeheer wordt genoemd. In de kern is dit de centrale focus van een bedrijf op zijn eigen klanten. Dit gaat ook hand in hand met de systematische inrichting van alle klantrelatieprocessen. Met een adequaat CRM-systeem kunnen winkels al hun klantrelatieprocessen digitaal in kaart brengen. Binnen het systeem kunnen deze vervolgens zowel beheerd als in kaart gebracht, geoptimaliseerd of zelfs geautomatiseerd worden. Dit is mogelijk dankzij de holistische benadering van een CRM-systeem, dat het in kaart brengen van afdelingsoverschrijdende processen ondersteunt. De belangrijkste modules zijn: verkoop, marketing, het callcenter, contactbeheer, klantenservice, projectbeheer, rapportage en workflowbeheer.

Vind de juiste CRM-software voor uw winkel

In het tijdperk van digitale transformatie hebben winkels keuze te over. De CRM-markt is zo groot en zo divers dat er voor alle soorten winkels een geschikt CRM-systeem te vinden is. Behoefteprofielen kunnen sterk variëren door factoren als de grootte van uw eigen winkel, de aard van het klantenbestand, de branche of het gewenste aantal toekomstige gebruikers. Hoe kunnen bedrijven er dan in slagen om geschikte CRM-software voor hun winkel te vinden? Allereerst moet worden opgemerkt dat elk bedrijf en elke winkel uiteindelijk wordt gekenmerkt door zijn eigen eisen. Dit betekent dat rankings zoals top 10 lijsten slechts in zeer beperkte mate zinvol zijn. Om een ​​geschikt systeem te vinden, moeten winkels in plaats daarvan eerst intensief met hun eigen processen omgaan en doelen definiëren die door de invoering van het systeem bereikt moeten worden. De eisen kunnen vervolgens worden vastgelegd in de vorm van een specificatie, die als concrete basis voor besluitvorming kan worden gebruikt.

CRM-software met aansluiting op het kassasysteem

Toch zijn er enkele fundamentele factoren die bijzonder relevant zijn in de detailhandel. Dit omvat bijvoorbeeld de mogelijkheid om aan te sluiten op een kassasysteem. Een modern kassasysteem stelt winkels in staat veel meer te doen dan alleen afrekenen. In plaats daarvan ondersteunen ze ook klantloyaliteitsprogramma’s zoals het gebruik van klantenkaarten door punten te verzamelen. De gegevens worden vervolgens via de koppeling direct naar het CRM-systeem gestuurd, zoals die van Comaxs. Op deze manier kan een dergelijk systeem winkels op lange termijn ondersteunen in klantenbinding. Via allerlei processen op het gebied van marketing en sales helpt het ook ondernemers om nieuwe klanten naar hun eigen winkel te trekken.