Thuis winkel
Image default
Woningen

Het belang van een vloerverwarming verdeler

Heb je een vloerverwarming die wordt verwarmd door middel van water? Dan is een vloerverwarming verdeler wellicht interessant. Een zogenaamde watergedragen vloerverwarming werkt middels een aanvoer van water dat wordt opgewarmd door de primaire warmtebron. Er zijn verschillende soorten vloerverwarming verdelers. Het onderscheid wordt gemaakt tussen hoog- en laagtemperatuursystemen en systemen die gebruik maken van blok- of stadsverwarming. Hieronder worden er een aantal toegelicht.

Vloerverwarming verdeler voor hoge temperaturen

Het soort verdeler dat wordt gebruikt bij een CV-systeem met een hoge aanvoertemperatuur, zijn verdelers met een circulatiepomp. Deze verdelers worden meestal geplaatst in woningen waar naast vloerverwarming ook wordt verwarmd met standaard radiatoren. Je kunt de gewenste temperatuur instellen met behulp van de thermostaatknop in de aanvoer van de verdeler.

 

Verdelers voor lage temperaturen

Als de aanvoertemperatuur van de warmtebron tussen de 30 en de 65 graden Celsius ligt, wordt het systeem een laagtemperatuur-systeem genoemd. Hiervoor heb je speciale verdelers nodig. Binnen deze verdelers is er nog onderscheid tussen open systemen voor een maximale aanvoertemperatuur van 45 graden Celsius en LTV-systemen voor aanvoertemperaturen tussen de 40 en de 65 graden Celsius.

 

Hoe een verdeler aansluiten?

Je kunt een verdeler zelf aansluiten, maar je kunt dit ook laten doen door een installatiebedrijf. Als je dit zelf wil doen, heb je hier een aantal dingen voor nodig. Zo heb je een meetlint nodig om de hoogte van de verdeler te bepalen. Daarnaast heb je een waterpas nodig om de verdeler recht tegen de muur te kunnen plaatsen.