Thuis winkel
Image default
Tuin en buitenleven

Wat is wortelrot en hoe kunt u het voorkomen?

Wortelrot is een ziekte die kan ontstaan wanneer een plant niet voldoende water en voedingsstoffen krijgt. De wortels van de plant worden dan aangetast, waardoor de plant verzwakt en vaak ook afsterft. Er zijn verschillende manieren om wortelrot te voorkomen of te behandelen. In dit artikel vertellen we u alles over wortelrot: wat het is, hoe u het herkent en hoe u ermee omgaat!

De oorzaak

Wortelrot wordt veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof in de bodem, waardoor de wortels niet goed voedingsstoffen en water kunnen opnemen. Dit gebeurt vaak als een plant te veel water krijgt of als de wortels niet kunnen groeien door een te compacte bodem. Andere omstandigheden die wortelrot kunnen veroorzaken zijn slechte drainage, schimmels en bacteriën.

Het meest voorkomende teken van wortelrot is verwelkende bladeren en een plotselinge verkleuring van de bladeren. De bladeren kunnen ook vlekken krijgen of geelbruine randen. Zonder behandeling kan het hele wortelstelsel van de plant verzwakken en zelfs helemaal afsterven.

Hoe behandel je wortelrot?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om wortelrot te voorkomen en te behandelen. Zorg ervoor dat uw de grond goed draineert, de planten alleen water geeft wanneer dat nodig is en niet te compacte grond gebruikt. Als u wortelrot vermoedt, probeer dan een fungicide aan de grond toe te voegen of de aangetaste delen van de plant terug te snoeien. Heeft u helemaal geen groene vingers? Huur dan een hovenier in. LEF hovenier Zwijndrecht staat voor je klaar!

Door uw planten goed te verzorgen, kunt u wortelrot voorkomen en behandelen. Let op tekenen van wortelrot en onderneem zo nodig snel actie! Met de juiste verzorging blijven uw planten jarenlang gezond en mooi. Schakel de hulp van een hovenier in als u zelf niet weet hoe u een bepaalde plant of bloem moet verzorgen. LEF hoveniers weten precies hoe zij een tuin moeten onderhouden.