Thuis winkel
Image default
Eten en drinken

Een bijzonder kopje koffie

Tegenwoordig drinkt bijna heel Nederland koffie. Dat is niet gek, koffie is er in alle soorten en maten en niet alleen dat, je krijgt het ook nog eens overal. Op je werk, op het station, op school of gewoon lekker thuis. De meest gedronken koffie in Nederland is de bekende zwarte koffie met op de voet gevolgd de Cappuccino. Toch bestaan er nog veel meer soorten koffie, zoals bijvoorbeeld de Espresso. Dit is een bekende koffiesoort die je in een keer achterover kan tikken. Toch kan het nog wel wat kleiner: de ristretto. Een bijzonder kopje koffie en het kleine broertje van de Espresso.

Wat is het? Wat is een ristretto dan precies? Het is het allerkleinste kopje koffie die je kunt maken als het om koffie gaat. Er zit tussen de 15 en de 20 milliliter in een kopje. Dat is zo weinig dat je het in een slok op kan drinken, maar zou je dat wel doen? De ristretto is namelijk een erg stevige en romige Espresso die ook nog eens een beetje likeurachtig is met een dikke structuur. Wist je dat het woord ristretto in het Italiaans letterlijk beperkt betekent? Daar heeft deze koffie zijn naam aan te danken.

Maken

Je kan de koffie zelf maken als je koffieapparaat dat toe laat. Er bestaat namelijk een standaard recept. Dat is 15 gram fijngemalen koffie en vervolgens de koffie 15 seconden laten doorlopen. De verhouding is precies 1 op 1. Dit houdt in dat je een gram koffie hebt voor een gram water. De smaak wordt hierdoor heel intens. Je kan ook kiezen om deze koffie te maken met koffie capsules als je koffieapparaat niet geschikt is om helemaal zelf koffie te maken van bonen. De koffie capsules voor deze koffie zijn in de winkel te koop en doe je eenvoudig in bijvoorbeeld je Nespresso apparaat.

https://dekoffiejongens.nl/