Thuis winkel
Image default
Dienstverlening

Persoonlijkheid Stoornis Gevoeligheid voor Emotionele Uitdrukking & Trauma Herstel

Mensen met borderline persoonlijkheid stoornis (BPS) kunnen mogelijk hypergevoelig zijn voor subtiele emoties op andermans gezicht. Een versterkt vermogen om uitdrukkingen van geluk, verdriet, woede en angst te herkennen kunnen bijdragen aan de onstabiele relaties en intense emotionele kenmerken van de stoornis. Bij een recente studie werden deelnemers gevraagd om emoties te herkennen bij langzaam vervormde computer gegenereerde gezichten. Volwassenen met BPS herkenden consistent de emoties sneller dan andere deelnemers.

Mensen met BPS’ gevoeligheid voor de gevoelens van anderen kunnen mogelijk de emotionele reguleringsproblemen voeden. Kleine irritaties op het gezicht van een vriend kunnen bijvoorbeeld worden opgevat als intense woede, welke de angst voor verlating weer kunnen aanwakkeren. Zelfs hypergevoeligheid voor positieve emoties kunnen tot problemen leiden bij mensen met BPS, wie deze mogelijk voor intense liefde kunnen aanzien in plaats van milde blijdschap. Deze neiging kan leiden tot de wervelstorm aan romances waar BPS om bekend staat.

Het onderzoek is van belang bij het begrijpen van de impact van emotionele gevoeligheid bij het gedrag van mensen met BPS, zoals een overdreven reactie op kleine gebeurtenissen of situaties. Personen met BPS ervaren vaak chronische gevoelens van leegte, verlatingsangst, laag zelfbeeld en stormachtige relaties.

Trauma Herstel Behandeling

Mensen die een trauma hebben meegemaakt reageren hier verschillend op. Fysieke of emotionele symptomen zijn normaal en worden een traumatische stress reactie genoemd. Fysieke symptomen van traumatische stress zijn onder andere vermoeidheid, hoofdpijnen, snel schrikken, zweten en gastro-intestinale problemen.

Traumatische stress kan gevoelens van woede, angst, schuld, nervositeit, verminderde oplettendheid, gevoelloosheid, hulpeloosheid en hopeloosheid creëren. Posttraumatische stress syndroom (PTSS) kan zicht ontwikkelen door traumatische stress wanneer de symptomen langer aanhouden dan een maand en kunnen het gewone leven dwars zitten. Doordat de lichaam en geest samenwerken, kan traumatische stress een cyclus veroorzaken waarbij het lijkt dat lichaam en geest elkaar aan het tegenwerken zijn, waardoor symptomen zoals pijn en vermoeidheid erger worden.

Serieuze problemen blijven aanhouden en zullen blijvend problemen veroorzaken tijdens het dagelijkse leven wanneer deze niet worden behandeld. Psychologen gespecialiseerd in trauma en herstel kunnen patiënten leren over de gangbare reacties op extreme stress en ze helpen een constructieve manier te vinden om te gaan met de emotionele impact van dergelijke stress.

Kinderen die continue agressieve emotionele uitbarstingen vertonen, serieuze problemen op school hebben, en te veel bezig zijn met de traumatische gebeurtenis, afzondering of andere tekenen van intense angst of emotionele problemen kunnen ook mogelijk professionele hulp gebruiken.

Bezoek de website van praktijk voor psychotherapie

https://www.depsycholoog.nl/tilburg/