Thuis winkel
Image default
Bedrijven

Ik heb een houtkachel, maar hoe gebruik ik deze het beste?

Het stoken van een houtkachel zorgt voor extra warmte, gezelligheid en het bezuinigd op kosten in deze tijd van crisis. Het is een perfect alternatief voor de torenhoge energie en gas prijzen die het gevolg zijn van de oorlog in Oekraïne. Toch is het gebruiken en onderhouden van een houtkachel niks zo gemakkelijk als dat eerst instantie lijkt. Er zijn een boel factoren waar je rekening mee moet houden zodat je het meest uit jouw kachel kan halen. Door een houtkachel zo efficiënt mogelijk te gebruiken behaal je ook de optimale prestatie uit jouw kachel. Voor gevorderde tips over het branden van bepaald hout kan je altijd kijken op de website van een specialist zoals Nordicwoods. In dit artikel bekijken we een aantal “beginner tips” die ieder kan gebruiken om goedkoper, warmer en gezelliger door de wintermaanden te komen. 

De kachel

Een houtkachel is een efficiënte en milieuvriendelijke manier om jouw huis te verwarmen. Bij een houtkachel maak je gebruik van verschillende soorten hout om jouw huis te verwarmen. Dit bespaart in deze tijd natuurlijk veel kosten, maar het creëert ook een gezellige sfeer in het huis zelf. Het knisperende hout en de mooie vlammen zorgen als snel voor een authentiek winter gevoel bij jou binnen. Het is belangrijk om te onthouden dat er een heleboel verschillende soort houtkachel zijns Voorbeelden zijn; open haarden, gesloten haarden en pelletkachels. Elk type kachel heeft zijn eigen eigenschappen en vereisten, dus het is belangrijk om te weten welk type kachel jij in huis hebt voordat je begint met het gebruik ervan. Identificeer daarom altijd wat voor kachel jij bezit. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw kachel goed wordt schoongemaakt en gecontroleerd door een schoonsteenveger. Door een specialist in te schakelen zorg jij er op lange termijn voor dat er geen verstopping in de kachel en schoorsteen zijn die de prestatie van jouw houtkachel kunnen belemmeren

Het hout

Naast de kachel kan het type hout ook een enorm verschil maken. Zo is hardhout (Eikenhout, beukenhout of essenhout) het meest efficiënt. Dit komt omdat hardhout langzaam brand en veel warmte afgeeft. Dit betekend dat je langer profijt en warmte hebt van een stuk hout. Hier komt dus de duurzaamheid om de hoek kijken. Zachthout (berkenhout) brandt daarentegen veel sneller, maar geeft minder warmte af. Het is daarom erg populair om beide houtsoorten te mixen en het mengsel te gebruiken in jouw houtkachel. Zo krijg jij het beste resultaat van beide soorten hout. Voor meer informatie over de ideale houtblokken, is het aan te raden om even te kijken op Nordicwoods. Specialisten zoals deze kunnen jou goed informeren en het hout veilig en snel bij jou afleveren.