Thuis winkel
Image default
Woningen

Een rietendak, één met de natuur.

Wat een goed kenmerk is van huizen met een rieten dak, is dat deze bekleed zijn met riet dat één jaar oud is. Meerjarig riet is niet beschikbaar voor het bekleden van daken. De hellingshoek moet ongeveer 45 graden zijn wil er gebruik gemaakt kunnen worden van riet. Vroeger bekleedde de mensen zelf hun huis of hut met stro, heideplaggen en riet, maar tegenwoordig kan een rietdekkersbedrijf ervoor zorgen dat je huis een moderne maar toch ook een authentieke uitstraling krijgt.

Riet weegt ongeveer 130 kilogram per kubieke meter. Dit zorgt ervoor dat een rieten dak van 30 centimer dikte ongeveer 39 kilogram per vierkante meter zal wegen. Dit zorgt ervoor dat een rieten dak lichter is dan een dak met dakpannen. Het andere voordeel van een rieten dak is dat het in de winter de warmte goed vasthoudt  en in de zomer houd het de warmte juist buiten. Het is aan te raden om een rieten dak bij aanschaf te nemen van ongeveer 28 tot 30 centimeter dikte, wat er voor kan zorgen dat er geen water door het dak naar binnen komt. De hellingshoek van het dak heeft ook invloed op de levensduur, hoelang het rieten dak mee kan voordat het vervangen moet worden. Bij een hellingshoek  van 25 graden, gaat het dak ongeveer 10 jaar mee. Maar hoe hoger de hellingshoek, hoe langer het riet meegaat. Bij 30 graden ongeveer 10 tot 20 jaar, 45 graden 20 tot 30 jaar en bij 55 graden ongeveer 35 jaar.

Er spelen dus een aantal facetten mee hoe je rietendak het beste opgebouwd moet zijn en waar rekening mee gehouden moet worden met betrekking de levensduur. Neem daarom eens een kijkje op www.rietwerk.nl en kijk wat de mogelijkheden zijn voor je eigen huis. Vergeet niet dat rietdekkers hierin gespecialiseerd zijn en je altijd verder kunnen helpen met vragen naar de mogelijkheden.

http://www.rietwerk.nl/