Thuis winkel
Image default
Woning en Tuin

Je gazon onderhouden doe je zo!

Het hebben van een gazon lijkt voor velen een makkelijke keuze, maar om het mooi en gezond te houden, vergt het toch de nodige energie en inspanning. Een belangrijke tip hierbij is om het gras regelmatig te maaien, bijvoorbeeld twee keer per week, met behulp van een grasmaaier accu. Op deze manier wordt het gras op een mooie lengte gehouden. Wil je meer weten over het onderhouden van een gazon? Lees dan verder voor extra handige tips!

Maaien

Regelmatig maaien is essentieel om je gazon gezond te houden en onkruid tegen te gaan. Zorg er daarbij voor dat het gras droog is voordat je begint met maaien. Dit voorkomt dat afgesneden grassnippers blijven liggen op het gazon. In de periode van mei tot oktober is het raadzaam om wekelijks te maaien. In de zomermaanden kun je het gras beter wat langer laten om beter bestand te zijn tegen droogte. Bovendien is het aan te raden om steeds in een andere richting te maaien, om te voorkomen dat het gras in één richting gaat staan. Een accu grasmaaier met Ego accu’s kan een goede optie zijn om het werk makkelijker en efficiënter te maken.

Verticuteren en inzaaien

Het is belangrijk dat de wortels van het gras op je gazon goed kunnen ademen en groeien. Om dit te bevorderen is het nodig om de harde laag van bijvoorbeeld mos van je gazon te verwijderen. Dit wordt ook wel verticuteren genoemd. In de wintermaanden kan er vaak een harde laag op het gazon ontstaan. Om dit los te maken kun je gebruik maken van speciale verticuteermachines. Het is aan te raden om dit slechts één keer per jaar te doen. Na het verticuteren kunnen er kale plekken ontstaan, maar dit is niet iets om je zorgen over te maken. Door nieuw graszaad te gebruiken, is dit zo weer opgevuld. Het is echter wel belangrijk dat je hetzelfde zaad gebruikt als het andere gras op je gazon.

Bemesten

Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat de bodem van je gazon de juiste voedingsstoffen bevat, zodat het gras goed kan groeien. Tijdens het maaien van het gras gaan deze voedingsstoffen helaas vaak verloren. Gelukkig kun je dit tekort aanvullen door de bodem te bemesten! Hierbij kun je kiezen tussen kunstmest en organische mest. Hoewel kunstmest vaak sneller werkt, bevat het niet dezelfde gunstige eigenschappen als organische mest en kan het minder lang meegaan. Organische mest is doorgaans vriendelijker voor de structuur van de bodem en bevordert een betere groei van het gras.