Thuis winkel
Image default
Wijn

5 Veel voorkomende fouten bij wijn bestellen

Wijn bestellen. Of het op een terras, in een restaurant of online is, we zien dat het nog niet altijd zo makkelijk is als het lijkt. Het aanbod is bijna overweldigend. Ondanks dat aangegeven kan staan wat voor een soort wijn het is met welk smaakprofiel, of de ober een aanbeveling maakt voor wijn, smaak is heel persoonlijk. Zo kan de aanbevolen wijn voor jou net wat minder zijn dan voor bijvoorbeeld jouw vriendin. Toch zijn er bepaalde richtlijnen waar je op kunt letten bij wijn bestellen. De veelvoorkomende fouten kunnen jou op het goede pad zetten om de lekkerste wijn te bestellen. 

  1.  Wijn bestellen in een restaurant voor je de kaart hebt bekeken

Het is een veelgemaakte fout. De ober staat vaak direct aan je tafel en vraagt of je alvast iets te drinken wilt. Het is aan te raden om hierbij eerst te vragen naar de kaart. In sommige restaurants hebben ze hier al goed over nagedacht en geven ze in de kaart al aan welke wijn er het beste bij past. Je zult merken dat er een (wijn)wereld voor je open gaat. Het is zoveel leuker en vooral lekkerder om wijn bij een gerecht te drinken wat erbij past en de smaken versterkt. Staat er geen advies op de kaart? Dan kun je ook altijd advies vragen aan de sommelier.

  1. Witte wijn alleen bij vis en rode wijn alleen bij vlees

Een van de vele opvattingen rondom wijn en spijs is dat witte wijn alleen lekker is bij vis en rode wijn bij vleesgerechten. Maar de variaties en smaakprofielen van zowel witte als rode wijn zijn zo uiteenlopend dat er veel goede combinaties mogelijk zijn. Zo past een lichte rode wijn ook uitstekend bij een visgerecht of bij witte sauzen. Laat je adviseren en je vooral verbazen over de mogelijkheden. 

  1. Alleen voor de bekende namen gaan

Elke druif heeft er een paar klassiekers tussen zitten; Chardonnay, Bordeaux, Merlot of Sauvignon Blanc. Je hoeft geen vinoloog te zijn om deze wijnsoorten te kennen. Deze wijnen zijn absoluut niet verkeerd om te drinken. Maar wil je jouw smakenpalet eens verrassen? Kies dan een keer voor een meer onbekende wijn met een druivenras die je kun verbazen. Een wijnproeverij is een uitstekende manier om kennis te maken met verschillende druivenrassen zonder meteen een fles te moeten bestellen. Valt het wel in de smaak, dan kun je na een proeverij ook altijd een aantal flessen wijn bestellen. 

  1. Bekende wijnlanden

Dit is bijna dezelfde valkuil als wanneer je alleen voor de bekende namen gaat. Ook landen hebben een reputatie opgebouwd wanneer het gaat om kwaliteit van de wijn. Als je denkt aan wijnlanden dan zul je waarschijnlijk denken aan Frankrijk, Italië, Spanje, Australië en Zuid-Afrika. Dit is slechts een tipje van de ijsberg. Er zijn nog veel meer landen die bekend staan om hun heerlijke wijnen. Loop een wijnwinkel binnen en laat je door een van de medewerkers informeren en probeer iets nieuws.

  1. Niet ruiken maar kijken

Ondanks dat veel flessen wijn voorzien zijn van een schroefdop is een andere tip om de kurk goed te bekijken. Over het algemeen zie je mensen ruiken aan de wijn. De kurk heeft als doel om te zorgen dat er geen lucht bij de wijn komt na het bottelen. Dit is belangrijk omdat na blootstelling aan lucht oxideert de wijn en dit tast de smaak aan. Maar waar moet je bij een kurk op letten? Niet in alle gevallen doet de kurk zijn werk. Wanneer er aderen van de wijn door een groot gedeelte van de kurk of is een groot deel van de kurk doorweekt met wijn? Dan is de kans groot dat deze niet goed is. Proef deze voor, voordat je deze uitschenkt.

 

https://www.vinify.nl/