Thuis winkel
Image default
Mode en Kleding

Brrr heb jij het ook zo koud?

De winter begint nu toch wel echt te komen. Vanochtend viel het me op dat de tempratuur nu rond de 5 graden ligt, dit gaat nog wel een stuk kouder worden dit jaar (gezien het pas begin november is!).

Wat ik zelf denk is dat jij, net als ik bij een opeens dalende tempratuur, over straat loopt en erachter komt dat je nog steeds de (te) dunne tussen of zomerjas aan hebt. Dit is een teken dat het weer tijd is om even goed na te gaan denken of de winterjas van vorig jaar nog wel past.

Ook kan het zo zijn dat je door een nieuwe trend vind dat je toch opzoek moet gaan naar een nieuwe dames winterjas of heren winterjas. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je doordat je het zelf koud hebt opeens bedenkt dat je nog geen nieuwe winterjas met bontkraag voor je kind (of zonder bontkraag) hebt gekocht!

Wat maakt eigenlijk een goede winterjas?

Als je hebt besloten te gaan zoeken naar een goede en warme winterjas deze winter is het natuurlijk wel handig om te weten hoe je nou een “goede” winterjas kunt herkennen. Om hier een handje mee te helpen heb ik besloten een kort artikel te schrijven over de punten waarop je in ieder geval moet letten.

Ik ga dus niet een hele lap tekst voorschotelen over mode en trends, deze kan je beter lezen op een modeblog, wel ga ik het over de praktische functie hebben die  ervoor zorgen dat je de know-how bezit om een goede jas die je lekker warm houd uit te kunnen kiezen.

Daarom vind je hieronder dat ook een korte lijst met een aantal van de, in mijn ogen, belangrijkste eigenschappen waar een winterjas over moet beschikken.

1. Nederland proof!

Helaas leven we in een land waar het bijna het hele jaar door regent en waait. Zeker in de winter is dit iets waar je veel last van kan hebben als jouw jas hier niet goed tegen kan.

Zorg er dus ook voor dat jouw nieuwe winterjas zowel waterdicht als winddicht is!

2. Verlies niet onnodig jouw lichaamswarmte!

Wat ik hiermee bedoel is eigenlijk heel simpel: Zorg dat jouw jas je lichaam op de juiste plekken beschermt om de koud buiten te houden en je eigen lichaamswarmte innen te houden.

Dit kan je doen door een jas te kiezen die tot over je heupen valt en/of is voorzien van een touw of elastiek om de middel om te voorkomen dat de lucht van buiten langs je rug omhoog kruipt.

Ook kan het helpen als je ervoor zorgt dat er, naast een eventuele aanwezige capuchon, op jouw jas zit die goed kan worden afgesloten.

Als kers op de taart kan je als extra punt ook kijken voor en jas die buiten al het bovengenoemde afgesloten mouwen heeft.

3. Leuke buitenkant maar vergeet de vulling niet!

Wanneer je eindelijk een jas hebt gevonden die aan de bovenstaande eisen voldoet en die je ook leuk vind (wat niet het belangrijkste is maar toch zeker niet onbelangrijk) is het tijd voor de laatste check.

Als de buitenkant van de jas goed is dan moet je om er echt zeker van te zijn dat de jas je warm houdt ook even op letten dat de vulling goed is.

Een goede vulling voor een winterjas heeft niet zozeer te maken met welk materiaal erin zit maar wel hoeveel.

Zo is een jas die gevuld is met dons altijd goed warm mits deze waterdicht is (dons isoleert namelijk een stuk minder goed als het vochtig is.

Wanneer je een jas met een vulling van polyester kiest kan je bijvoorbeeld aan het gewicht schatten of het wel warm gaat worden buiten.

Om het warm te hebben met een polyester vulling is het namelijk zo dat de jas zwaarder moet zijn. Dit komt omdat polyester minder goed isoleert dons (of bont)  en hierdoor is er meer van nodig om een jas warm te maken.