Thuis winkel
Image default
Woning en Tuin

Waar moet je op letten bij het grasmaaien?

Een MTD zitmaaier of een andere grasmaaier? Naast het bemesten, inzaaien, kalk strooien en verticuteren is het maaien van het gras een belangrijk onderdeel van het onderhouden van je gazon. In dit artikel vertellen we je daarom graag meer over het maaien van het gras en waar je allemaal op moet letten. Welke maaitechnieken zijn het beste? En hoe onderhoud ik mijn gazon het beste met de grasmaaier? Lees verder voor de antwoorden. 

Aandachtspunten bij het maaien van het gras

Voordat je begint met maaien, controleer je eerst of de messen van de grasmaaier wel scherp zijn. Botte messen beschadigen het gras en geven je gazon hierdoor een minder verzorgde uitstraling. Achter een bot mes blijven grassprietjes gemakkelijk haken, waardoor de grasmaaier ze in feite uit de grond trekt.  Naast het slijpen van je messen is het ook handig om je te focussen op het maaipatroon. Wanneer je ervoor kiest om telkens dezelfde lijn te rijden, ontstaat er in de grond onder het gras een spoor. Het gras heeft dan de neiging om in dezelfde richting als het spoor te gaan groeien. Door het patroon van maaien af te wisselen, voorkom je dat deze zichtbare sporen het aangezicht van je gazon verpesten. 

Welk type grasmaaier moet ik gebruiken? 

Bij de aankoop van een grasmaaier heb je verschillende keuzes. De grasmaaier die je koopt, hangt vooral af van de grootte van je gazon. Heb je een klein beetje gras in je achtertuin? Dan heb je meestal aan een cilindermaaier wel genoeg. een cilindermaaier is een eenvoudige grasmaaier met messen die als een schaar het gras bewerken. Hierdoor worden de grassprietjes niet gekneusd en ben je verzekerd van mooi en scherp afgesneden gras. Voor de hele kleine gazons is deze grasmaaier ook verkrijgbaar in de vorm van een handmaaier. Heb je niet zoveel tijd en wil je ook nat gras kunnen maaien? Kies dan voor een cirkelmaaier. De cirkelmaaier vangt het gras op zodat deze niet over het gazon verspreid raken. Heb je een groot stuk gras? Kies dan voor een zitmaaier. 

Kijk goed naar je gras

Om te bepalen of het gras alweer gemaaid moet worden, hoef je niet te kijken naar de kalender. Kijk liever naar de lengte van het gras. De meeste zitmaaiers kun je instellen op een bepaalde maaihoogte. Zo hoef je je niet druk te maken over oneven gemaaide stukken. Het is het beste voor het gras om het gedurende het hele jaar op een gelijke hoogte te hebben.