Thuis winkel
Image default
Woning en Tuin

Onderhoud en inspectie van jouw bliksembeveiligingssysteem

Het weer kan onvoorspelbaar zijn, dat weten we in Nederland maar al te goed. Zo weten we ook dat een zonnige dag zomaar kan veranderen in een bliksem en onweer spektakel. 

Bliksem is een fascinerend natuurverschijnsel, maar het kan ook veel schade aanrichten, vooral als je pand niet goed beveiligd is. Daarom is het inspecteren van bliksembeveiliging essentieel. In deze blog leggen we uit waarom regelmatig onderhoud en inspectie van bliksembeveiligingssystemen zo belangrijk zijn en geven we je tips.

 

Waarom is regelmatig onderhoud nodig?

Een goed geïnstalleerd bliksembeveiligingssysteem kan de kans op schade door blikseminslag aanzienlijk verminderen. Maar net als elk ander systeem, is het onderhevig aan slijtage. Factoren zoals weersinvloeden, verontreiniging in de lucht en zelfs kleine verbouwingen aan je pand kunnen de effectiviteit van je bliksembeveiliging beïnvloeden. Regelmatig onderhoud en inspectie zorgen ervoor dat je systeem altijd optimaal functioneert.

 

Wanneer is het tijd voor een inspectie?

De frequentie van inspectie hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie van je pand, de omgeving en het type bliksembeveiligingssysteem. Voor de meeste woningen is een inspectie eens in de drie jaar voldoende. Bedrijfspanden of panden in gebieden met veel luchtverontreiniging of agressieve grondsoorten hebben mogelijk jaarlijks een inspectie nodig.

 

Waar wordt tijdens een inspectie op gelet?

Tijdens een inspectie wordt het gehele bliksembeveiligingssysteem grondig gecontroleerd. Hierbij kun je denken aan:

 

  • Visuele inspectie: Zijn alle zichtbare leidingen nog intact?

  • Controle van bevestigingssteunen en verbindingen: Zitten alle onderdelen nog goed vast?

  • Meten van de aardingsweerstand: Voldoet de installatie nog aan de normen?

  • Inspectie van overspanningsafleiders en potentiaalvereffening: Functioneren deze onderdelen nog naar behoren?

Na de inspectie ontvang je een inspectierapport met daarin alle bevindingen en meetwaardes. Zo weet je precies in welke staat je bliksembeveiligingssysteem verkeert.

 

Wat als er gebreken worden gevonden?

Mochten er tijdens de inspectie kleine gebreken worden geconstateerd, dan is het zaak deze zo snel mogelijk te herstellen. In veel gevallen kan dit direct tijdens de inspectie worden gedaan. Voor grotere reparaties ontvang je vaak een vrijblijvende kostenopgave. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met reparaties, want je veiligheid staat voorop.

 

Jouw beveiliging laten inspecteren?

Het belang van een goed functionerend bliksembeveiligingssysteem kan niet genoeg worden benadrukt. Het beschermt niet alleen je pand, maar ook de mensen en de apparatuur binnenin. Wil je zeker weten dat jouw bliksembeveiliging nog optimaal functioneert? Neem dan contact op met een specialist. Zij kunnen je adviseren over de beste aanpak en zorgen voor een professionele inspectie en eventueel onderhoud.

 

https://www.aardnet.nl/inspectie_onderhoud