Thuis winkel
Image default
Eten en drinken

Hoe aandacht voor eten is veranderd

In de afgelopen twee jaar was er veel minder te doen. Nederland zat geregeld in lockdown, waardoor winkels, restaurants, theaters en bioscopen allemaal dicht waren. Nederland kon zich niet meer laten worden vermaakt en moest dit dus maar zelf gaan doen binnenshuis. Zo was er een onderwerp dat tijdens de pandemie steeds meer aandacht kreeg: lekker eten. Mensen konden niet uit eten en hadden niet zoveel te doen, waardoor mensen de momenten die ze hadden maar net iets specialer maakten. Er werd meer tijd besteed aan het bereiden van eten, waardoor sommige eetbehoeften wat zijn veranderd. Hier zijn een paar gelegenheden waarbij eetgewoontes wat zijn veranderd.

Thuis ook lekker

Mensen konden natuurlijk niet meer uit lunchen, maar wilden af en toe toch nog na het kantoorwerk dat ze in hun eentonige thuiskantoor gedaan hadden, even wat luxueuzer eten. Zo begonnen gesloten bistros en restaurants met het bezorgen van lunch bij mensen thuis. Deze lunches waren natuurlijk een stuk luxueuzer dan de doodgewone boterham met pindakaas. Zo zag je vaak luxe broodjes met gerookte zalm of andere dure vis, met speciale sausjes zoals truffelmayonaise, of zorgvuldig gepekelde carpaccio. Het gebruik van exotische kruiden gebeurde ook steeds meer. Mensen verveelden zich op hun werkdag en hadden daarom behoefte aan luxe.

Ook luxe op kantoor

Maar ook wanneer mensen langzamerhand weer één voor één naar kantoor gingen, kon zo’n lunch nog steeds besteld worden. Als er bijvoorbeeld op kantoor deals moesten worden gesloten met klanten, werd er volop genoten van de luxe lunchen. Zakenmensen konden een zakelijke lunch bestellen en hoefden dus eigenlijk niet eens de deur uit voor deze luxe. Wat in de pandemie opvallend was, is dat mensen niet alleen bezig waren met lekker eten, maar ook met bewust eten. Daardoor ontstonden er tijdens de pandemie steeds meer verschillende diëten. Veel meer mensen werden sowieso vegetariër of pescotariër, sommigen gingen een stapje verder en werden zelfs veganist. Maar ook andere diëten zoals een lactosevrije, suikervrije of glutenvrije diëten kwamen steeds meer voor. Bij een zakelijke lunch waarbij een nog onbekende klant langskwam, moest dus goed rekening gehouden worden met deze mogelijke diëten. Daarom waren de zakelijke lunchen vooral erg gevarieerd zodat er voor ieder wat wils was.

Wat rustiger dineren

Natuurlijk kon dineren in een druk restaurant de afgelopen twee jaar bijna niet tot niet. Maar soms was het dineren in een geïsoleerde locatie wel mogelijk. Private dining maakte daarom de afgelopen twee jaar een hele inhaalspurt. Het dineren in een privékamer met niemand anders aanwezig dan de ober, werd steeds populairder. Door het overgebleven geld van veel mensen die niet meer uit konden gaan, kon er in restaurants ook meer aandacht besteed worden aan luxueuze ingrediënten. Zo zag je bij een standaard private dinner in Amsterdam gebruik van truffel, rivierkreeftjes en andere zeevruchten, wild zorgvuldig bereid vlees, puree van pastinaak en gebruik van exotische kruiden.

Een gevarieerde trouwerij

Een vergelijkbaar verschijnsel zoals bij de zakelijke lunches, zag je ook bij het trouwen op locatie in Amsterdam of andere grote steden. Wanneer mensen een bruidsfeest hielden moest er door de vele verschillende mensen veel rekening gehouden worden met de vegetarische, veganistische of glutenvrije diëten. Cateringbedrijven die het eten verzorgen bij bruiloften moesten dus de afgelopen twee jaar steeds gevarieerde maaltijden aanbieden. Zo veranderde dus ook de catering in een luxueuzere, gevarieerde keuken.