Thuis winkel
Image default
Beauty en verzorging

Laserontharing: zo gaat dat in z’n werk

Heb je er helemaal genoeg van om elke keer te moeten scheren, epileren en ontharen? Dan is het misschien goed om je te verdiepen in laserontharing. Met laserontharing is het mogelijk om voor lange tijd een gladde huid te behouden, zonder dat je er nog omkijken naar hebt. Hoe gaat laserontharing precies in z’n werk?

De voordelen van laserontharing 

Laserontharing biedt een aantal voordelen. Zo is laser ontharen bijna pijnloos, en is er afgezien van wat kleine maatregelen geen herstelperiode nodig. Na de behandeling is er sprake van permanente of semi-permanente verwijdering, waardoor het bijhouden van de haargroei tot het verleden behoort. Hoewel de behandeling zelf kan variëren van tien minuten tot een uur, afhankelijk van het gebied dat behandeld wordt, zal laserontharing daardoor uiteindelijk veel tijd besparen. De sessies zelf kunnen duur zijn, maar resulteren erin dat er op de lange termijn geen scheer- of harsproducten meer aangeschaft hoeven te worden. 

Voor de behandeling 

Het proces begint met een intakegesprek, waarin je jouw wensen en verwachtingen kunt uitspreken. Ook zal er geïnformeerd worden naar je algehele gezondheid. Aan de hand van het intakegesprek wordt een behandelplan opgesteld. Voor het behandeltraject van start gaat, is het zaak om de huid vier weken van tevoren niet bloot te stellen aan het zonlicht. Dit is om ervoor te zorgen dat de huid zo min mogelijk pigment bevat op het moment van de behandeling. Ook dienen de haren enkele weken voor aanvang niet geharst of geëpileerd te worden. Wel moeten de haren één à twee dagen voor de behandeling geschoren worden. 

De behandeling zelf

De behandeling is erop gericht om haarzakjes selectief aan te pakken, zonder dat de omliggende huid daarbij aangetast wordt. De laserstraal die hierbij gebruikt wordt is een lichtbundel, die door middel van korte pulsen de huid binnendringt. De lichtbundel richt zich op de melanine, oftewel het pigment van de huid. De melanine absorbeert de warmte van de lichtbundel, en in dat proces wordt het haarzakje beschadigd. Het gevolg is dat het haartje niet meer groeit. Omdat deze techniek op pigment werkt, is het niet effectief bij blonde of grijze haartjes: deze kunnen alleen in de actieve groeifase verwijderd worden. Om het ontharen succesvol te laten zijn, zijn er meerdere behandelingen nodig. Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van waar op het lichaam de ontharing plaatsvindt.

Na de behandeling 

Na de behandeling kan de huid geïrriteerd zijn, en kunnen er kleine vochtbultjes ontstaan. Deze huidreacties zullen na enkele dagen vanzelf verdwijnen. Door de irritatie kan de huid gaan jeuken. Het is belangrijk om deze plekken in te smeren met een verkoelende gel, om te voorkomen dat je eraan gaat krabben. Je kunt het herstel van de huid bevorderen door het koel en buiten de zon te houden, en geen kleding te dragen die tegen de behandelde plekken schuurt.