Thuis winkel
Image default
Alarmsysteem

Hoe kan je je huis beveiligen?

Tijdens de donkere herfst- en wintermaanden zien we altijd een piek in het aantal inbraken. Wil je dit vermijden. Lees dan snel onze tips om je huis te beveiligen.

Ramen en deuren sluiten

De eerste veiligheidstip is een no brainer. Controleer of alle ramen dicht zijn voordat je vertrekt. Sommige mensen laten ramen openstaan om te verluchten, maar dat is een uitnodiging voor inbrekers. Je kan best alles sluiten. Kijk ook even of je de voor- en achterdeur op slot gedaan hebt. En indien er kostbare spullen in je tuinhuis of garage liggen (bv. een racefiets of boormachine) kan je die ook best vergrendelen.

Veiligheidsbeslag plaatsen

De meeste inbraken gebeuren door het slot van een deur te beschadigen. Voorkom dit door veiligheidsbeslag te installeren. De extra verstevigingen van bijvoorbeeld een driepuntslot maken het moeilijker voor dieven, waardoor je kostbare tijd wint. Na verloop van tijd zullen ze hun poging opgeven en verdergaan.  

Alarmsysteem installeren

Volgens ons heeft elke woning een alarmsysteem nodig. Eerst en vooral omdat het een preventieve afwering is. Wanneer dieven tegen de woning een alarmsirene zien hangen, zullen ze twee keer nadenken om in te breken. Daarnaast zal de alarminstallatie inbrekers afschrikken met oorverdovend lawaai. Sommige systemen maken zelfs foto’s of video’s, wat de politie nadien helpt om de daders op te speuren. 

Beveiligen met domotica

Je kan nog een stapje verder gaan en een domoticasysteem installeren. Domotica biedt nog meer mogelijkheden om je woning te beveiligen, zoals een aanwezigheidssimulatie tijdens je vakantie en automatische zonwering om de woning af te sluiten. Het hogere comfort en lagere energieverbruik zijn bonussen. Deze oplossing hoeft geen fortuin te kosten. Je kan bijvoorbeeld voor doe-het-zelf domotica kiezen en alle producten in een domotica webshop bestellen. 

Licht en inkijk voorzien

Tenslotte is het een goed idee om de woning zichtbaar te maken voor voorbijgangers en buren. Zet dus geen hoge haag of gesloten omheining voor de woning, en voorzie wat buitenverlichting. Dit zorgt voor een vorm van sociale controle. Want inbrekers staan niet graag in de kijker.